3 Suisses - VIP
Produse evoMAG.ro

Farul din Alexandria


40% CADOU la orice carte (click aici...)


Alexandru Cel Mare a dat numele a 17 orase. Singurul care mai exista acum, este orasul Alexandria din Egipt. Acesta este orasul in care se gasea Farul din Alexandria. Alexandru a murit in 323 i. Ch. Orasul a fost terminat de Ptolemeu Soter, noul conducator din Egipt. Orasul a devenit in curând foarte bogat. Dar avea nevoie de un simbol si de un mecanism care sa conduca navele comerciale in portul sau. Ptolemeu a inceput constructia farului in 290 i.Ch. A fost terminat 20 de ani mai târziu si a fost primul far din lume. Era, de asemenea, cea mai inalta constructie, cu exceptia Marii Piramide.

Farul din Alexandria

Un om pe nume Sostrates din Knidos a desenat planurile farului. El a crezut ca trebuie sa aibe numele sau scris pe fundatie. Dar Ptolemeu II, care a condus dupa tatal sau a refuzat si a cerut ca propriul nume sa fie scris pe piatra de temelie. Sostrates, fiind un om destept a inscris pe far urmatoarele: SOSTRATES FIU AL LUI DEXIPHANES DIN KNIDOS PENTRU TOTI MARINARII PANA LA ZEII SALVATORI. Apoi a acoperit cuvintele cu ghips. Apoi a pus numele lui Ptolemeu pe ghips. Cu trecerea anilor, ghipsul s-a desprins, bucata cu bucata, dând la iveala cuvintele lui Sostrates.

Farul a fost construit pe insula Pharos. „Pharos” a devenit cuvântul „far” in franceza, italiana, spaniola si româna. In secolul 10 d.Ch., farul se inalta la aproximativ 300 de cubiti inaltime. Asta inseamna ca farul avea inaltimea de 150-200 m. Wow! Farul acesta era facut altfel decât farurile moderne. Era mai mult asemanator unui zgârie-nori din secolul 20. Erau trei constructii puse una peste alta. Cel mai jos nivel era de aproape 200 picioare patrate si avea forma unei cutii uriase. Blocurile pe care s-a construit farul erau din marmura. Exista o scara pe care ingrijitorii urcau la camera facliei. Acolo se gasea o oglinda curba. Era folosita pentru a concentra lumina facliei intr-o raza. Navele puteau vedea raza din turn pe timp de noapte sau fumul de la foc putea fi observat ziua de la 1.600 de km distanta.

Pun pariu ca va intrebati ce s-a intâmplat cu primul far din lume? Multe relatari spun ca la fel ca si alte constructii antice, a fost probabil victima unui cutremur. A ramas in picioare 1.500 de ani, dar a fost distrus de cutremure in 365 si 1303 d.Ch. Prabusirea finala a avut loc in 1326. Pacat. A fost, cu adevarat una dintre cele mai importante minuni ale lumii.

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter-ul Ticataca. Click aici

Cumpara haine online:

 • declub.ro

 • b-mall.ro

 • Kurtmann.ro • Articole similare:

  Postati un comentariu

  Publicitate

  Arhiva ticataca

  Publicitate

  3 Suisses - VIP
  Log in - Copyright ticataca.ro | 2009 | Multumim Wordpress
  SEO SEO Romania Cel mai cuprinzator director romanesc