3 Suisses - VIP
Produse evoMAG.ro

Animale unicat


40% CADOU la orice carte (click aici...)


Sunt cateva animale care pot fi usor trecute in dosarul “animale unicat”. Incercam, in cele ce urmeaza, sa va prezentam cateva astfel de animale, dar si sa va povestim ce le face sa fie unicate. Ar fi multe de spus despre fiecare animal in parte si, cu siguranta, ar fi mult mai multe animale ce ar fi putut fi prezentate in articolul de fata. Cu promisiunea ca vom reveni va invitam sa cititi animalutele alese pentru aceasta prima serie.

flamingo

Cumpara de aici carti si enciclopedii cu animale

 

Flamingo

Flamingo este o pasare de balta, foarte sociabila, cu inaltime de 0,9 – 1,5 metri, care traieste in ambele emisfere, vestica si estica. Desi sunt mai numeroase in est, cele mai multe specii traiesc in vest, pe continentul american. Flamingo traiesc in stoluri mari, in zone cu lacuri intinse, hranindu-se cu meduze si alge. Ciocurile lor au o forma speciala si le ajuta sa separe noroiul si mâlul de hrana pe care o cauta. Când ies din ou, puii de flamingo au penele albe dar, la maturitate, culoarea penajului variaza de la roz deschis pâna la rosu inchis, in functie de substantele pe care le contine hrana. Fiecare aripa a pasarii flamingo are câte 12 pene negre. Ambii parinti au grija de puiul pe care il cresc, il hranesc si il apara. Puii se hranesc cu un fel de lapte de la pasarea mama, bogat in proteine si in celule rosii si albe, timp de doua luni, pâna când li se dezvolta ciocul.

Crevetele

creveteCrustacee mici, inotatoare, care traiesc atât in apa sarata cât si in cea dulce. Pot fi diferentiati de alte vietati asemanatoare dupa structura branhiilor si dupa faptul ca femela crevete depune ouale in inotatoare. Diverse soiuri de creveti pot fi tinuti in acvarii, in casa, fiind utili prin faptul ca imputineaza algele si impuritatile din apa. Crevetii sunt cunoscuti mai ales datorita utilizarii lor ca mâncare, facând parte dintre delicatesele bucatariilor din intreaga lume. Inainte de a fi gatit, crevetelui i se indeparteaza coaja, coada si aparatul digestiv. Este un aliment bogat in calciu si proteine.

Leming

Lemming_on_rockRozator mic, care traieste in zonele arctice si face parte din aceeasi familie cu soarecii, bizamii, sobolanii, hamsterii si soarecele saritor de desert. Lemingul ajunge la o dimensiune intre sapte si 15 centimetri, are coada scurta si blana lunga si pufoasa. Este ierbivor, hranindu-se cu frunze si lastari, iarba, rogoz, uneori chiar si radacini. Ca la toate rozatoarele, dintii incisivi cresc continuu pentru a-i ajuta sa rontaie tot ce le place. Lemingii nu obisnuiesc sa hiberneze iarna, ci se hranesc cu seminte si iarba depozitate din timp. Prefera sa traiasca singuri, nefiind prea sociabili. Fluctuatiile numarului de lemingi sunt legendare, mai ales datorita unui film realizat in 1985, „Salbaticie alba”. Acesta povesteste cum, in timpul unei perioade de crestere a numarului de exemplare ale acestei specii, lemingii aveau apucaturi sinucigase, aruncându-se in mare. De fapt, comportamentul lor este tipic familiei rozatoarelor, care, in momentul in care membrii unei comunitati sunt prea multi, o parte dintre ei pleaca spre alte meleaguri, in cautarea hranei si a unui adapost. Au existat chiar si legende care sustineau ca lemingii au aparut…. din aer. Desi sunt mici, lemingii influenteaza alte doua populatii: cea de vulpi si cea de soareci.

Takin

takinCapra-antilopa, traieste in padurile din zona estica a muntilor Himalaya. Exista patru specii diferite, cu inaltimi de pâna la 120 de centimetri si greutati de 300 de kilograme. Takinul are bot si ochi mari, urechi mici si caraghioase si coarne scurte, de cel mult 30 de centimetri. Este acoperit de o lâna deasa aurie, neagra in zona stomacului. Prefera padurile de bambu aflate la inaltimi de 2.000 sau 4.500 de metri, unde gaseste iarba, muguri si frunze din belsug. Takinul este un animal foarte activ in timpul zilei, cu exceptia dupa-amiezilor insorite, când prefera sa doarma. Se aduna in cirezi mici pe timpul iernii, iar vara in grupuri de câte 100 de animale. Unele teorii sustin ca takinul este sursa legendei grecesti referitoare la lâna de aur.

Tatu

TatuMamifer de dimensiuni mici, 75 de centimetri cu tot cu coada, remarcat datorita scutului osos care ii acopera corpul. Acest animal este originar din America, fiind ruda cu furnicarul. Speciile de tatu se diferentiaza dupa modelul scutului. Ocupatia lui preferata este sapatul, folosindu-si labele cu unghii ascutite pentru a-si ascunde si mânca prada si pentru a-si sapa vizuina. Traieste mai ales in zonele umede, in golfuri, lânga ape curgatoare sau albii secate. Dieta lui este formata din insecte, râme si alte nevertebrate. Principala arma de aparare este carapacea in forma de armura, formata din solzi mici, suprapusi. Tatuul cu 3 benzi pe carapace, din America de Sud, se apara transformându-se intr-o adevarata minge, iar cel cu noua benzi, din America de Nord, sare in sus când este atacat. Tatuul cu noua benzi are un rol deosebit in cercetarile stiintifice, datorita sistemului reproducator foarte ciudat. De fiecare data, femela tatu naste câte patru pui identici 100%, studiati din punct de vedere stiintific, comportamental si medical. Tatuul este mamiferul emblema al statului Texas, unde, de altfel, este destul de evitat.

Cioc intors

Cele patru specii de cioc intors fac parte din aceeasi familie ca si picioroangele, fiind pasari care prefera clima calda si foarte calda. Au picioare suple si cioc lung, subtire si curbat in sus. Penele sunt albe, cu negru sau rosu. Cioc intors are picioarele palmate, ceea ce ii permite sa inoate cu usurinta. De obicei, manânca insecte si animale acvatice de dimensiuni mici. Isi construieste cuiburile pe uscat, in cadrul coloniilor intinse pe suprafete foarte mari. Colonii de cioc intors exista in estul Angliei, Olanda si Germania. Pe timp de iarna, pasarea prefera nord-vestul Frantei, Spania si Portugalia. Nu putine sunt cele care pornesc spre Africa de Nord sau chiar Africa de Vest. Cioc intors este specialist in utilizarea apei, parasind o balta doar dupa ce aceasta a secat. Pasarea prefera sa isi faca cuibul pe tarmurile nisipoase si noroioase si este foarte protectoare la adresa puilor si cuibului ei. Puii pot zbura de la vârsta de cinci saptamâni.

Cazuarul

cazuarCazuarul este o pasare foarte mare, nu zboara si traieste in padurile tropicale din Noua Guinee si in Australia de nord-est. Manânca fructe, in special, dar si ciuperci, melci, insecte, broaste, serpi si alte animale de dimensiuni mici. Media de vârsta este de 40 – 50 de ani si face parte din aceeasi familie cu emu, nandu, strutul si pasarea kiwi. Exista trei specii: cazuarul sudic – Australia si Noua Guinee, cazuarul pitic – Noua Guinee si Marea Britanie, si cazuarul nordic – Noua Guinee. Cazuarul este o pasare retrasa, preferând padurile dese pentru a nu fi deranjata de oameni. Cazuarul sudic este pe locul doi in Australia, ca dimensiune, si pe locul trei in lume: cu o inaltime de 1,5 metri – 1,8 metri si 60 de kilograme greutate. Este singura pasare care are pe cap o casca osoasa, folosita la croirea drumurilor printre crengile copacilor. Femelele sunt mai mari si mai viu colorate decât masculii, au trei degete la picioare, cu gheare ascutite. Gheara din mijloc, asemanatoare unui pumnal, are peste cinci centimetri lungime. Alearga cu o viteza de 50 km/h, sar pâna la o inaltime de 1,5 metri si sunt inotatori foarte buni. Desi sunt pasari timide, pot deveni foarte violente, aplicând lovituri mortale cu picioarele deosebit de puternice.

Emu

emuOriginara din Australia, Emu este cea mai mare pasare de pe continent si a doua din lume. Traieste in zonele mai putin populate, ferindu-se de padurile foarte dese si de desert. Desi are aripi (foarte mici), nu poate zbura. Aceasta pasare cu pene moi, de culoare maronie, ajunge la inaltimi de doi metri si la 60 de kilograme, masculul fiind mai mic in dimensiuni. Sunt pasari nomade, se muta odata cu sezonul ploios si se hranesc cu seminte, flori, fructe, lastari, insecte si larve. La pas incet, pot calatori pe distante foarte mari, iar viteza maxima este de 50 km/h. Inainte de sosirea europenilor pe continentul australian, existau trei specii de emu. Masculul este cel care cloceste ouale, timp de opt saptamâni, fara sa manânce, sa bea apa sau sa plece din cuib. In unele cazuri, femelele stau si au grija de cuib pâna apar puii dar, cel mai adesea, ele pleaca pentru a pune bazele unui nou cuib. Desi tatal-emu are foarte mare grija de cuib, nu de putine ori, ouale cad prada diversilor pradatori – iguane, in mod special – si numai patru din cinci pui ajung la maturitate. Având doar 25 de centimetri in inaltime, puii isi pot parasi cuibul dupa câteva zile. Tatal-emu obisnuieste sa adopte orice alt pui ratacit de parintii lui, atât timp cât acesta nu este mai mare decât proprii pui. In libertate, pasarea emu traieste aproximativ 10 ani, iar in captivitate chiar dublu.

Pasarea DODO

DodoPasarea Dodo, originara de pe Insulele Mauritius, avea cel mult un metru inaltime si nu putea zbura. Se hranea cu fructe si isi facea cuibul pe uscat. Desi acum a disparut, cercetatorii au putut sa ii realizeze portretul-robot: avea penaj albastru-cenusiu, cioc negru, de 23 de centimetri, in forma de cârlig, cu vârf rosu, aripi foarte mici, picioare galbene si un smoc de pene in loc de coada. Dodo aveau dimensiuni mari, ajungând pâna la 23 de kilograme. Se pare ca, in sezonul cald, Dodo se «umfla« cu fructe, atât cât sa ii tina de foame si in sezonul rece. Din cauza dimensiunilor mari si a faptului ca nu putea zbura, a fost o prada foarte usoara pentru alte animale. In plus, sosirea oamenilor pe Mauritius a adus specii de animale care nu existau pe insula – câini, porci, soareci si maimute – care au distrus cuiburile pasarii Dodo, in timp ce oamenii au devastat padurile. Prin urmare, la sfârsitul anilor 1660 pasarea era deja pe cale de disparitie. Ultimul exemplar de Dodo despre care se stie a fost ucis la mai putin de 100 de ani de la descoperirea ei de catre om. Nu s-a mai pastrat nici un specimen.

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter-ul Ticataca. Click aici

Cumpara haine online:

  • 3uisses.ro

  • t!inar.ro

  • Mycloset.ro

  • FashionUp.ro

  • Kurtmann.ro

  • Matar.ro

  • ZorileStore.ro

  • Bodosport.ro

  • Comodo.ro



  • Articole similare:

    3 comentarii pentru “Animale unicat”

    1. bianca says:

      uyuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

    2. admin says:

      uiuiuuuuu :))))

    3. web design says:

      oare sunt adevarate lebadelele:-? :) prea tare imaginea

    Postati un comentariu

    Publicitate

    Arhiva ticataca

    Publicitate

    3 Suisses - VIP
    Log in - Copyright ticataca.ro | 2009 | Multumim Wordpress
    SEO SEO Romania Cel mai cuprinzator director romanesc