3 Suisses - VIP
Produse evoMAG.ro

Elefantul – cel mai mare animal terestru


40% CADOU la orice carte (click aici...)


In prezent, exista trei familii de elefanti: elefantul de savana, elefantul de padure (elefanti africani) si elefantul asiatic (elefantul indian). Marea majoritate a speciilor de elefanti a disparut in ultima era glaciara. Un elefant are, la nastere, 100 de kilograme, iar vârsta la care poate ajunge este de 70 de ani.

elefant

Imediat dupa dimensiunile uimitoare, lucrul care atrage atentia este trompa – o alungire a nasului si buzei superioare. In vârful acesteia, se afla un corpuscul asemanator unui deget, folosit la prinderea obiectelor si la smulgerea ierbii. Cu ajutorul trompei, elefantul aduna frunze care se afla la peste trei metri inaltime si ridica obiecte mai grele de 400 de kilograme. Trompa il ajuta sa respire si sa aspire pâna la 12 litri de apa pentru baut sau scaldat. Coltii, situati pe maxilarul superior, au pâna la 3,5 metri lungime. Ei sunt, in prezent, principala cauza a imputinarii numarului de exemplare, desi procurarea si traficul de fildes sunt interzise. Si dintii au un rol foarte important, pentru ca se tocesc pe masura ce animalul imbatrâneste, iar acesta ajunge sa moara de foame. Culoarea pielii este gri deschis, desi unele animale par roscate, sau maronii, din cauza bailor in namol si a dusurilor foarte dese. Pielea este ridata, acoperita cu par tepos si are doar 25 milimetri grosime. Foarte rar se intâlnesc elefanti albi, cu ochi albastri. Majoritatea au ochi caprui si gene lungi. Urechile sunt foarte mari, iar coada este scurta. Elefantul parcurge intre trei si sase kilometri pe ora, iar viteza maxima este de 40 de kilometri pe ora.

Vezi aici o lista cu carti despre elefanti. Bucura-te de reducerile de preturi!

Hrana preferata

Elefantii sunt animale ierbivore, petrecând câte 16 ore pe zi in cautarea hranei. Dieta contine cel putin 50% ierburi, dar si frunze, crengi, scoarte, radacini, fructe, seminte si flori. Desi un elefant consuma intre 140 si 270 de kilograme de mâncare intr-o zi, doar 40% din hrana este digerata.

Comportament

Elefantii creeaza adevarate retele familiale: femelele traiesc in grupuri de pâna la 200 de exemplare, iar masculii prefera sa stea singuri sau in grupuri mici (20 de animale). Ierarhia grupului este simpla: animalul cel mai mare si mai batrân este sef, iar cel mai mic si mai tânar este ultimul. Desi sunt foarte toleranti, masculii intra deseori in conflicte pentru a-si determina locul ierarhic. In ceea ce priveste demonstratiile de forta, sunt renumiti pentru faptul ca scot copaci din radacini si nimicesc zone intregi in câteva minute.

Puii

Femelele elefant au primul pui la vârsta de 13 ani, iar urmatorii vin la intervale de câte cinci ani. Rareori se nasc gemeni, iar puiul, cu o inaltime de 90 de centimetri ia in greutate câte un kilogram pe zi. La mai putin de o ora de la nastere, puiul poate sta in picioare si, dupa doar doua zile, alearga impreuna cu mama lui. Aceasta il va hrani cu aproape 11 litri de lapte pe zi, timp de pâna la doi ani. Puii sunt ingrijiti de intreaga cireada, care le asigura hrana si protectie.

Protector al naturii

Prin faptul ca scot copaci din radacini, rup crengi sau dezgroapa radacini pentru a mânca, elefantii imbunatatesc mediul in care traiesc, dând posibilitatea altor plante sa se dezvolte. Tot ei croiesc poteci prin tinuturi care altfel ar fi fost inaccesibile animalelor mai mici sau oamenilor. In perioadele de seceta, elefantii sapa cu coltii in albiile râurilor dupa apa, creând adevarate oaze pentru intreaga zona. De fapt, elefantii sunt animalele de care depinde viata multor altor specii.

Goana dupa fildes

elefantulVânatul elefantilor este, in cea mai mare parte a lumii, interzis, deoarece a avut consecinte dramatice asupra speciei. In Africa, uciderea exclusiva a elefantilor cu colti a dus la dezvoltarea rapida a celor fara colti, care, in prezent, reprezinta 30% din intreaga populatie de elefanti, fata de 1% in 1930. Astfel, lipsa coltilor, considerata o anormalitate genetica foarte rara, a devenit obisnuinta. Dar, in acelasi timp, prin lipsa coltilor, comportamentul elefantilor se schimba radical, putând deveni deosebit de agresivi.

Domesticirea

Cercetatorii sustin ca elefantul a fost domesticit pentru prima data in India, unde era folosit in lupte de catre indieni, apoi de catre persi, cartaginezi, romani si greci. Au fost folositi si in safari, la vânatorile de tigri, si in ceremoniale religioase si regale. Elefantii asiatici sunt intrebuintati la transport si, poate cel mai des, in circuri. In Siam, India, si cea mai mare parte a Asiei de Sud, sunt folositi la munci grele pe care oamenii nu le pot face. Cu toate acestea, elefantul nu a fost, pâna acum, domesticit in totalitate, fiind un animal cu personalitate, temperament si putere aparte.

Familii

Elefantul african si cel asiatic au caracteristici diferite: primul este mai mare, are urechi mari si colti bine dezvoltati. Are spatele plat, fruntea neteda si doua „degete” in capatul trompei, spre deosebire de cel asiatic care are spatele arcuit, fruntea cu adâncituri si un singur „deget” pe trompa. Exista doua populatii de elefanti africani – cel de savana si cel de padure -, ambele fiind specii aflate in pericol. Din cauza faptului ca actualele clasificari ale familiilor de elefanti sunt mult prea recente, iar legislatia privind protectia elefantilor nu a fost inca adaptata, exista pericolul ca foarte multi braconieri sa incalce linistiti legea, fara sa fie trasi la raspundere. Trebuie spus ca, pe langa faptul ca este cel mai mare animal de pe pamânt, elefantul este, poate, si cel mai vânat, pentru fildesul deosebit de pretios.

Cel mai mare elefant care a existat vreodata a fost impuscat in Angola, in 1974, si cântarea 12.000 de kilograme
Cel mai mic elefant, de marimea unui porc, a trait in Creta, pâna in anul 5.000 i.e.n.
Elefantul sta la baza legendelor despre gigantii cu un singur ochi amintiti in Odiseea lui Homer.
Oamenii preistorici mâncau carnea de elefant.
Este animal protejat prin lege.
Elefantul alb este animal sfânt in Thailanda.

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter-ul Ticataca. Click aici

Cumpara haine online:

 • declub.ro

 • b-mall.ro

 • Kurtmann.ro • Articole similare:

  Postati un comentariu

  Publicitate

  Arhiva ticataca

  Publicitate

  3 Suisses - VIP
  Log in - Copyright ticataca.ro | 2009 | Multumim Wordpress
  SEO SEO Romania Cel mai cuprinzator director romanesc