3 Suisses - VIP
Produse evoMAG.ro

Alexandru cel Mare – de la legenda la adevarul istoric


40% CADOU la orice carte (click aici...)


Parintii

Filip al II-lea a condus Macedonia intre anii 359 si 336 i.e.n. Aliantele sale cu popoarele balcanice l-au ajutat pe fiul sau, Alexandru, sa stapâneasca mare parte a lumii cunoscute la acea data. Filip isi forma aliante prin casatorii, cea mai importanta fiind cea cu Olympia, care, in 356 i.e.n., da nastere unicului ei fiu, Alexandru. Visul lui Filip era cucerirea Asiei, dar, in ajunul declansarii campaniei, este ucis. Olympia, fiica regelui din Epir (Albania de astazi), tara barbara, se tragea din acelasi neam cu Ahile. Isi ura sotul si dorea ca fiul ei sa ajunga rege, multi banuind-o ca ea a aranjat asasinarea lui Filip. Dupa moartea lui Alexandru, Olympia si sotia acestuia, Roxana, au fost ucise.

Copilaria

Alexandru s-a nascut la 20/21 iulie 356 i.e.n., la Pella, capitala Macedoniei. Era blond, ii placeau parfumurile, teatrul, flautul si lira, poezia si vânatoarea. Urmarea gloria si valoarea, neplacându-i in mod deosebit sporturile si bogatiile. La doar sase ani primea vizitatorii tatalui sau, in timp ce acesta era pe câmpul de lupta. Nu de putine ori, musafirii ramâneau impresionati de istetimea lui Alexandru.

Educatia

Parintii lui Alexandru i-au intuit potentialul si, ca prim profesor, l-au adus pe Leonidas. Acesta i-a insuflat baiatului un stil de viata simplu, admirat de trupe in campaniile viitoare. A urmat Lisimachus, care i-a format gustul pentru arta. La 13 ani, l-a avut ca profesor de filosofie, etica, politica si medicina pe Aristotel.

Regenta

La numai 16 ani, Alexandru este lasat regent in locul lui Filip, plecat in Bizant. In acest timp, el pune bazele unei colonii grecesti, Alexandropolis, dupa ce inabuse o rascoala dintr-un oras din Macedonia de Nord. Desi Filip este mândru de fiul sau, noua casatorie si posibilitatea de a avea un mostenitor 100% macedonean au dezbinat familia in doua tabere: Filip, pe de o parte si Alexandru si Olympia, pe de alta.

Conflictele cu grecii

La urcarea pe tron, Alexandru avea doar 20 de ani si a trebuit sa convinga orasele grecesti Atena si Teba sa isi pastreze aliantele. Si barbarii din nord amenintau sa iasa de sub stapânirea macedoneana. Prin manevre directe si rapide, Alexandru i-a alungat dincolo de Dunare si a supus din nou Teba si Atena. Istoricii spun ca, tot acum, a consultat Oracolul din Delfi, care i-a spus doar: „Esti de neinvins”. Alexandru porneste, in 334 i.e.n., sa cucereasca Asia.

Persia

Oficial, Alexandru vrea sa elibereze lumea de tiranie si asuprire, dar si sa razbune invadarea Greciei in 490 i.e.n. de catre persi si sa ajunga la ocean – un alt vis al sau. In 334 i.e.n., ajunge la Hellespont, prima victorie fiind asupra persilor condusi de regele Darius, lânga coasta Marii Egee. Inainteaza spre sud, prin Ionia, si elibereaza orasele grecesti de sub persi, dupa care porneste spre nord, catre Gordion. In noiembrie 333 i.e.n., invinge din nou armatele regelui Darius, la Issos, si ajunge la Damasc. Anul 332 il duce pe coasta feniciana, unde cucereste orasele importante, asigurându-si accesul pe intreaga coasta a Marii Egee. Egiptul este urmatoarea tinta, de unde pleaca in 331 in cautarea regelui Darius. Cucereste teritoriile dintre Tigru si Eufrat, dupa care il invinge pe Darius, la Gaugamela. Din acest moment, Alexandru este numit Regele Asiei. Cucereste Babilonul, Susa si Persepolis, capitala Imperiului Persan. Ramâne aici pentru câteva luni, dupa care pleaca spre Partia. Incercând sa uneasca stilul grec cu cel persan, se casatoreste cu o dansatoare persana, Roxana. In primavara lui 327, Alexandru pleaca spre India.

Egipt

Ajunge in 331 in Egipt, fondeaza orasul Alexandria la gura fluviului Nil, iar egiptenii il proclama faraon.

India

In 327 ajunge in India, iar un an mai târziu, in luna iulie, poarta cea mai importanta batalie cu ostile lui Porus, pe râul Hydaspes. Desi indienii folosesc in lupta elefanti – animale de care macedonenii nu auzisera -, Alexandru ii invinge. Vrea sa ajunga la fluviul Gange, dar ostile refuza sa il urmeze si porneste spre Macedonia. Unul dintre satele indiene prin care trece apartine triburilor razboinice Malli, Alexandru fiind ranit de mai multe ori. Trupele lui ajung la gura de varsare a fluviului Indus in iulie 325, dupa care pornesc prin desertul Gedrosian.

Drumul spre casa

Alexandru pierde trei sferturi din ostasi din cauza foametei si caldurii desertice. Odata ajunsi in Carmania, scapa de greutati si calatoresc fara probleme pâna la Hermezia, si mai departe catre Persis. In 323 pleaca spre Babilon, iar pe 10 iunie acelasi an, la vârsta de 33 de ani, moare de febra tifoida. Dupa moartea lui Alexandru, imperiul s-a dezmembrat in mai multe state, numite elenistice, dintre care cele mai importante au fost Egiptul (Regatul Ptolemeilor), Siria (Regatul Seleucizilor) si Macedonia (Regatul Antigonizilor).

Fapte

 • Alexandru a cucerit Imperiul persan, inclusiv Anatolia, Siria, Fenicia, Gaza, Egiptul, Bactria si Mesopotamia, ajungând pâna in Punjab-India, punând bazele celui mai mare imperiu din istoria omenirii.
 • Dupa o campanie militara de 12 ani, Alexandru cel Mare moare din cauze nesigure: malarie, febra tifoida sau encefalita virala.
 • Cuceririle lui pun bazele epocii elenistice.
 • A inspirat o serie de poeme istorice si opere de arta.
 • Viata sa a fost prezentata in filme: Alexander – 2004 si Alexander the Great – 1956.

Biografie:

 • 356 i.e.n. – la 20/21 iulie se naste Alexandru III, cunoscut sub numele de Alexandru cel Mare si Alexandru Macedon
 • 340 i.e.n. – devine regent in locul tatalui sau Filip al II-lea; pune bazele coloniei grecesti Alexandropolis
 • 336 i.e.n. – ajunge rege al Macedoniei dupa ce tatal sau este ucis; supune Teba si Atena, alunga barbarii din nordul Macedoniei
 • 334 i.e.n. – porneste campania de cucerire a Asiei Mici, cu 30.000 de oameni; prima victorie asupra regelui persilor Darius
 • 333 i.e.n. noiembrie – a doua victorie asupra trupelor regelui Darius la Issos; pleaca spre Damasc
 • 332 i.e.n. – cucereste orasele de pe coasta feniciana
 • 331 i.e.n. – il invinge pe Darius a treia oara, la Gaugamela; cucereste teritoriile dintre fluviile Tigru si Eufrat
 • 331 i.e.n. – ajunge in Egipt; este proclamat faraon; intemeiaza orasul Alexandria
 • 327 i.e.n. – porneste spre India; se casatoreste cu Roxana, fiica unui persan
 • 326 i.e.n. – câstiga batalia impotriva ostilor lui Porus, pe râul Hydaspes; incepe retragerea catre casa
 • 325 i.e.n. – ajunge la gura de varsare la fluviul Indus; traverseaza desertul Gedrosian
 • 323 i.e.n. – iunie, moare din cauze inca nesigure.

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter-ul Ticataca. Click aici

Cumpara haine online:

 • declub.ro

 • b-mall.ro

 • Kurtmann.ro • Articole similare:

  Postati un comentariu

  Publicitate

  Arhiva ticataca

  Publicitate

  3 Suisses - VIP
  Log in - Copyright ticataca.ro | 2009 | Multumim Wordpress
  SEO SEO Romania Cel mai cuprinzator director romanesc