3 Suisses - VIP
Produse evoMAG.ro

Serpii – aceste animale infricosatoare


40% CADOU la orice carte (click aici...)


Starea speciei: In prezent, exista circa 2.700 de specii de serpi, doar 375 dintre acestea fiind veninoase. In Statele Unite, 17 specii sunt, deja, pe cale de disparitie.

Cum arata

Serpii sunt reptile lungi, flexibile, fara membre. Forma corpului ia caracteristicile locului unde traiesc. Serpii de apa au un corp plat, cei care traiesc prin copaci sunt mai lungi si zvelti, au o coada cu care se pot prinde de ramuri, in timp ce serpii de pamânt sunt mult mai compacti. Serpii au mai multe culori, de la nuante deschise pâna la cele sterse. Cei colorati puternic sunt, de obicei, veninosi, iar coloritul avertizeaza alte animale sa pastreze distanta. Serpii care au culori sterse se folosesc de aceasta trasatura pentru a se ascunde. Mai mult, unii serpi copiaza culorile si modelul confratilor veninosi, ca arma de aparare.

Dimensiuni

Sarpele orb Brahminy este cel mai mic sarpe din lume, având sub 2 centimetri lungime, in timp ce Anaconda poate ajunge la 11,5 metri.

Cât si unde traiesc

Unele specii traiesc, in captivitate, pâna la 50 de ani. Serpi gasim in toata lumea, exceptie fac doar Antarctica, Islanda, Irlanda, Groenlanda si Noua Zeelanda. Majoritatea prefera zonele tropicale, facându-si culcus in apa, paduri, desert sau preerii.

Ce manânca

Deloc mofturosi la mâncare, serpii manânca termite, rozatoare, pasari, broaste si alte reptile. Manierele la masa nu sunt prea bune: inghit prada intreaga. Prada poate ajunge la dimensiuni de pâna la trei ori mai mari decât diametrul capului unui sarpe, deoarece maxilarul superior se detaseaza de cel inferior. In plus, serpii au niste dinti care impiedica prada ca, odata in gura sarpelui, sa mai poata scapa. Serpii veninosi isi omoara hrana cu venin, cei constrictori o strâng atât de tare incât aceasta moare pe loc. Sarpele nu vâneaza in fiecare zi, anaconda si pitonul putând trai fara hrana aproape un an de zile. Cei mai multi prefera sa vâneze noaptea.

Comportament

Serpii isi folosesc limba bifurcata pentru a mirosi si simti aerul. Sunt animale ectoterme, adica isi regleaza temperatura corpului stând la soare sau ascunzându-se la umbra. Pe timp de iarna, serpii hiberneaza si, pe durata unui an, isi schimba pielea de trei pâna la sase ori.

Puii

Marea majoritate a serpilor se inmultesc prin oua, pe care le depun intr-o ascunzatoare calda. Doar pitonul are grija de puii lui, celelalte specii neingrijindu-se deloc de urmasi.

Dansul serpilor

Sunt serpii sensibili la muzica? Daca e sa ne luam si dupa fotografia alaturata ar trebui sa spunem da, fara sa stam prea mult pe gânduri. Mai multi cercetatori sustin insa contrariul. Ei spun ca sarpele nu danseaza pentru ca ar fi impresionat de muzica, ci reactioneaza astfel  la bataile de picior ale celui care cânta. Asa ca «vinovate» de dansul serpilor ar fi vibratiile si nu muzica. Indiferent daca este truc sau nu, spectacolul este fascinant!

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la newsletter-ul Ticataca. Click aici

Cumpara haine online:

 • declub.ro

 • b-mall.ro

 • Kurtmann.ro • Articole similare:

  1 comentariu pentru “Serpii – aceste animale infricosatoare”

  1. pATRIKcALINK says:

   Cum se numeste sarpele albastru ?

  Postati un comentariu

  Publicitate

  Arhiva ticataca

  Publicitate

  3 Suisses - VIP
  Log in - Copyright ticataca.ro | 2009 | Multumim Wordpress
  SEO SEO Romania Cel mai cuprinzator director romanesc