10 lucruri interesante despre nasul tău

0
195

Nasul este o parte foarte importantă a corpului deşi probabil uneori nu ne dăm seama deoarece nu îi oferim destulă atenţie. În primul rând acesta ne ajută la respiraţie, mai exact la pătrunderea oxigenului în organism fapt ce ne arată că este vital pentru viaţă.

Aşadar, nasul are un rol vital în respiraţie deoarece acţionează ca un filtru prin reţinerea de impurităţi şi reglarea temperaturii aerului care pătrunde în corp datorită microorganismelor care se găsesc la nivelul acestuia. Astfel bacteriile benefice ajută la eliminarea celor rele din corpul nostru.

Dacă ţi-am trezit interesul şi ai vrea să afli mai multe despre nasul tău, atunci urmăreşte următoarele lucruri interesante:

1. doar prin intermediul nasului se respiră corect, aerul ajungând direct la plămâni.

2. nasul umidifică aerul pe care îl respirăm, acesta nu trece uscat către gât și plămâni.

3. deoarece inspirăm pe lângă aer și tot felul de alergeni, praf, fum sau mici insecte, nasul ne ajută să pătrundă în plămâni doar aerul curat și asta cu ajutorul unor cili mici.

4. nasul modelează și sunetul vocii, de exemplu atunci când suntem răciți și nu respirăm bine și voce este modificată.

5. mucusul pe care nasul îl produce conține enzime care ajută în lupta cu infecțiile. Acest mucus se produce chiar și atunci când nu suntem bolnavi.

6. să nu uităm și de miros, un simți extrem de important pe care nasul nostru îl percepe.

7. în corpul uman există 12 milioane de celule olfactive ce ne ajută să mirosim peste 10.000 de tipuri de miros.

8. datorită nervilor olfactivi din caile nazale unele mirosuri ne pot readuce amintiri. Totodată acest simț al mirosului este singurul care are legătură directă cu hipocampul, zona responsabilă cu formarea memoriei.

9. fiecare persoană percepe în mod diferit mirosurile. Există și disfuncții la nivelul perceperii mirosurilor, unii oameni pot avea un simt al mirosului foarte puternic, unii nu pot simți miros deloc iar alții nu disting corect mirosurile.

10. după vârsta de 60 de ani simțul mirosului începe să scadă.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici