5 afecţiuni provocate de calculator

0
244

În ziua de azi statul la calculator este aproape cel mai practicat. Cele mai multe dintre noi avem joburi care presupun lucrul la calculator şi nu doar o oră, două chiar 8 ore sau mai mult dacă punem la socoteală statul peste program. Nu mai spunem că şi când ajungem acasă sau în timpul liber tot în faţa calculatorului petrecem timpul chiar dacă nu atât de mult ca într-o zi de muncă.

La început nu observăm nici o schimbare asupra sănătăţii şi avem impresia că nimic nu ni se poate întâmpla. Sau chiar dacă obosim puţin de exemplu, punem pe seama că am muncit prea mult, ne odihnim şi a doua zi o luăm de la capăt. Te-ai gândit vreodată ce probleme îţi poate aduce în timp statul la calculator? Şi aici ne referim atât la privitul şi lucratul la calculator cât şi la faptul că stăm pe scaun timp îndelungat.

1.Suprasolicitatea vederii

În primul rând vederea este foarte afectată atunci când ochii sunt aţinţiţi numai la monitor. Musculatura oculară se contractă foarte mult deoarece ecranele calculatoarelor sunt foarte aproape de ochi. Efortul acesta pe timp îndelungat aduce oboseala ochilor ca apoi să descoperim că vom avea nevoie de ochelari de vedere. De protecţie pentru calculator sau pentru miopie. Miopia se poate accentua sau dezvolta din cauza efortului mare produs de muschii oculari.

2.Dureri de cap

Acestea sunt foarte frecvente în rândul utilizatorilor de calculatoare. Durerile de cap pot fi provocate tot de vedere şi aduc cu ele stres, proastă dispoziţie şi randament scăzut.

3.Afecţiuni ale coloanei vertebrale

De cele mai multe ori nu practicăm o poziţie corectă în faţa calculatorului chiar dacă ştim cum să stăm pe scaun. Spondiloza şi scolioza sunt cele mai întâlnite afecţiuni provocate de statul la calculator. Acestea sunt descoperite în urma unui control atunci când durerile de spate sunt tot mai frecvente şi afectează calitatea vieţii.

4.Apariţia varicelor

Datorită poziţiei incorecte pe scaun se poate reduce vascularizare şi astfel apariţia varicelor. Adăugând şi lipsa de mişcare poate completa cu obezitate şi boli cardiovasculare.

5. Afectarea încheieturilor şi a articulaţiilor

Folosirea în exces a tastaturii poate cauza braţelor, mai ales dacă mâinile nu sunt ţinute corespunzător pe birou. Pot apărea afecţiuni ce sunt asociate cu durerile ce pot avea cauză blocarea circulaţiei datorită posturii necorespunzătoare.

!Este foarte important să cunoaştem poziţiile corecte la calculator, să ştim când şi cât să luăm pauză iar cel mai important să avem o alimentaţie sănătoasă la care să se alăture sportul.!

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici