Ce este angiografia coronariană?

0
337

Angiografia coronariană sau coronarografia este o investigație care utilizează razele X și o substanță de contrast pentru a verifica cu exactitate care este starea vaselor care alimentează inima și pentru a depista eventualele îngustări ce duc la un flux scăzut de sânge al mușchiului cardiac. Această metodă mai permite și aprecierea depozitului de calciu din arterele coronariene dar și compoziția unei plăci aterosclerotice.

Mai pe scurt, un medic cadiolog va face această procedură pentru a depista și evalua eventualele boli coronariene. Coronarografia este foarte importantă deoarece fluxul de sânge scăzut al mușchiului cardiac poate duce la angină sau chiar la infarct miocardic. Înainte de a recurge la o astfel de investigație medicul va mai cere pacientului următoarele: consultație cardiologică, ecocardiografie, analize de sânge.

Când trebuie realizată angiografia?

Există anumite simptome sau afecţiuni care atunci când au loc în mod repetat trebuie să ridice un semn de întrebare iar medicul cardiolog este cel care va recomanda angiografia coronariană.

  • angină pectorală
  • infarct miocardic
  • insuficienţă cardiacă congestivă
  • stop cardiac resuscitat
  • modificări considerabile ale EKG
  • leşinuri sau pierderi de cunoştinţă
  • persoanele cu factori de risc cardiovasculari
Există și riscuri în această procedură?

Această procedură este una invazivă şi poate avea riscuri foarte mici, pacientul semnând un acord pentru această examinare. Complicaţiile pot fi legate de vârsta pacientului, de cât de gravă este afecţiunea coronariană, poate fi vorba despre o alergie la substanţa de contrast sau pot apărea vânătăi în zona puncţiei.

Indicaţii înainte de procedură

Este necesar ca pacientul să urmeze întocmai indicaţiile pe care medicul cardiolog sau cel care realizează investigaţia i le oferă. Acestea pot fi:

  • nu trebuie să mănânce cu câteva ore înainte de investigaţie
  • trebuie să informeze medicul de orice timp de tratament ia pentru ce alte boli are
  • de asemenea să menţioneze dacă are alergie la substanţa de contrast sau probleme cu coagularea

După procedură este necesară consumarea de multe lichide pentru a elimina substanţa de contract dar şi repaos la pat, în funcţie de indicaţiile cardiologului.

Ce se întâmplă atunci când se depistează o boală coronariană?

În acest caz în funcţie de gravitatea problemei se aplică tratament medicamentos, se recurge la o procedură de lărgire a arterei coronare dacă aceasta este blocată sau îngustată (stenturi) sau se recurge la intervenţia chirurgicală pentru bypass coronarian.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici