Ce este mai exact bullying-ul?

0
330

Ai tot auzit pe la televizor sau în jurul tău despre bullying? Atunci acest articol este pentru tine deoarece îţi explică exact ce înseamnă acest cuvânt.

I se spune bullying şi în limba română deoarece nu are o traducere exactă, însă se poate defini ca un comportament de excludere şi de umilire. I se mai asociază şi termeni precum terorizare, intimidare sau brutalizare. Ideea este că bullying-ul nu presupune existenţa unui conflict real ci doar dorinţa unei persoane de a câştiga putere şi autoritate.

Acest fenomen de bullying se poate întâlni oriunde în comunitate: în familie, la şcoală, la locul de muncă, în cartier, în mass-media etc. Starea de conflict creată pe baza acestui fenomen se poate depăşi doar dacă se conştientizează problema reală.

Cum se manifestă bullying-ul? Prin producerea de injurii ce se pot manifestat atât verbal cât şi fizic prin agresiune fizică sau prin producerea de daune emoţionale. Acest fenomen poate fi realizat de o singură persoană sau de un grup de persoane, implicând astfel un raport de putere inegal. Ceea ce este interesant este faptul că şi persoanele care sunt simpli spectatori la acest fenomen sunt şi ele implicate.

Caracteristicile victimelor supuse bullying-ului:
  • sunt săraci sau bogaţi
  • sunt prea scunzi sau prea înalţi
  • sunt prea graşi sau prea slabi
  • au religie sau rasă diferită
  • sunt inteligenţi sau talentaţi
  • au dizabilităţi fizice
  • sunt persoane noi în grup
  • au prea puţini prieteni
  • au părinţii divorţaţi
Efectele bullying-ului

Acest fenomen poate produce efecte destul de grave. Fie că este vorba de copii sau de adulţi persoanele expuse, adică victimele, se pot îmbolnăvi, se pot stresa foarte mult, îi poate afecta din punct de vedere emoţional şi poate ajunge chiar la sinucidere. Mai pot apărea de asemenea schimbări de comportament, izolare socială, anxietate, depresie sau stimă de sine scăzută.

Combaterea bullying-ului

Din păcate la noi în ţară sunt prea puţini specialişti în acest domeniu dar şi foarte puţine programe de prevenire şi stopare a acestui fenomen. Victimele trebuie să apeleze fie la şefi dacă sunt la muncă sau fie la profesori dacă sunt copiii pentru a-i putea ajuta din timp. Ideea este că nimeni nu trebuie să se lase în voia acestor agresiuni.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici