Ce este mamografia?

0
404

Mamografia este o procedură medicală din sfera radiografiilor ce se referă la scanarea (screeningul) a sanilor pentru a detecta posibilele forme de cancer la sân. Mamografiile sunt cele mai importante proceduri pentru depistarea din timp a cancerului mamar.

Mamografia poate fi una clasică făcută de un mamograf analog iar imaginile date de acesta sunt printate ca pe o radiografie de oase.

Mamografia poate să mai fie şi digitală fiind foarte folosită în ziua de astăzi. Imaginile surprise de mamograful digital sunt înregistrate pe un calculator iar apoi imaginea poate fi vizualizată mult mai uşor. Se poate mări sau se pot scoate în evidenţă anumite zone. Aşadar, suspiciunile pot fi îndepărtate cu ajutorul vizualizării de aproape pe ecran.

Mamografia digitală cu tomosinteză foloseşte razele X ca o radiografie normală însă produce mai multe imagini ale sânului. La final se poate face o imagine 3D pentru o vedere cât mai reală a sânului.

Mamografia nu este o procedură foarte dureroasă aşadar nici o femeie nu trebuie să îşi facă griji în privinţa acesteia. Durerile sunt trecătoare imediat după procedură. Există şi o anumită procedură de pregătire a pacientei înainte de a face mamografia. De exemplu li se poate recomanda să nu folosească parfumuri, pudre pentru corp sau creme pe sâni. De ce? Pentru că aceste lucruri pot distorsiona imaginile sau pot genera dificultăţi în citirea mamografiei. De asemenea, foarte important este ca pacienta să nu poarte în timpul procedurii coliere sau lănţişoare la gât.

O mamografie durează maxim 30 de minute cu tot cu pregătirea iniţială. După ce pacienta se debracă de la brâu în sus i se vor aşeza sânii între două plăci de plastic transparente care realizează imaginea sânului.

Pe lângă mamografie se mai pot face şi alte investigaţii pentru a stabili un diagnostic corect al sânilor. Aceste investigaţii pot fi:

Autopalparea – poate să ajute la detectarea unor anomalii. Este important să înveţi de la doctorul tău cum să faci o palpare corectă.

Ecografia mamară – o metodă nedureroasă care permite vizualizarea ţesuturilor pe un ecran în timp real.

Biopsia – în cazul în care există suspiciuni la o posibilă formă de cancer se poate efectua şi o biopsie mamară.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici