Ceaiul-prevenție și tratament

0
115

Încă din primul an de facultate, printre zilele în care abia reușeam să ies dintre teancurile de cărți, îmi formasem un obicei, o tradiție alături de prieteni, de a ne rezerva câte 1-2 ore, în care să stăm împreună și să bem un ceai. Nu pierdeam foarte mult timp, deci ne puteam întoarce repede la învățat și, totodată, aveam și noi senzația unei escapade, alături de prieteni….

De fapt, ceaiul era un pretext pentru că doream să ne relaxăm și să mai schimbăm o vorbă cu cineva. Ei bine, nu a fost un pretext doar pentru noi..Un ceai să discutăm despre noul proiect, un ceai în timp ce îți aștepți iubita la cafenea și astfel, am devenit un popor consumator, în cantități mari, de ceai. Desigur, există și situații în care se folosește pentru a trata o afecțiune sau în care bem un ceai cald pentru a ameliora efectul unei răceli.

Ideea de bază este că ne-am format și noi, în sfârșit, un obicei, mai  sănătos decât ne-am gândit vreodată. Ceaiul, băut pentru aroma deosebită, are, asupra organismului nostru, efecte mai sănătoase decât ne-am imaginat.

Nu consider necesar să vorbesc despre originea ceaiului sau să fac referire la miturile ce îl privesc, pentru că mi se pare, cu adevărat util, să vorbesc despre acțiunea exercitată în organismul uman.

Există mai multe tipuri de ceaiuri: verde, alb, roșu, negru și albastru.

Ceaiul verde este celebru pentru români, fiecare folosindu-l pentru diverse motive. Eu, spre exemplu, îl aleg pentru a înlocui cafeaua, fiind o băutoare înrăită, aproape dependentă, și pentru a îmi modela talia, atunci când, întâmplător, mănânc, de 5-6 ori pe zi plus gustările de rigoare, timp îndelungat.

Pe lângă aceste aspecte, există și altele, necunoscute de majoritatea oamenilor.

Aparent, vorbim despre una dintre cele mai vechi băuturi din lume, ce accelerează arderea grăsimilor, este antioxidant, având rol în detoxifierea organismului, ajutând la menținerea unui echilibru metabolic. Impresionant este faptul că acest fel de ceai încetinește procesele de îmbătrânire celulară și ajută la prevenirea cancerului, stimulând activarea limfocitelor Natural Killer, ce vor distruge unele antigene responsabile pentru proliferarea necontrolată a celulelor. Studii recente, dar încă nefinalizate, permit lansarea unei ipoteze, potrivit căreia ceaiul verde ar lupta, datorită substanțelor conținute, împotriva Alzheimer-ului. Se pare că împiedică acumularea proteinelor ce duc, în timp, la degradarea integrității celulei nervoase.

Tot el este prietenul majorității dintre noi, când ne confruntăm cu o problemă de tract digestiv, și anume constipația. Având capacitate mare de detoxifiere, te ajută în scurt timp să îți reglezi tranzitul intestinal. Astfel, o simplă frunză, din care s-a preparat un ceai, aparent banal, te ajută să depășești numeroase situații deranjante și tulburătoare.

Experții ne recomandă să bem ceaiul verde fără zahăr și, dacă se poate, fără lapte. De ce? Pentru că, pe măsură ce adăugăm lapte, se presupune că am neutraliza unele efecte benefice ale substanțelor existente.

Tot referitor la el, aud în stânga și în dreapta că formează un extravagant desert alături de ciocolată amăruie 75 %….Nu că aș critica gusturile oamenilor rafinați și vă rog să îmi iertați „naivitatea”, dar…unde e gustul dulce pentru care numiți această asociere „desert”? În fine, gusturile nu se discută.

Ceaiul roșu provine din Africa și poate fi consumat la orice vârstă și, în aproximativ, orice situație, deoarece nu conține cofeină. Acesta este motivul pentru care el nu este supus unor procese de prelucrare, ceea ce înseamnă că își păstrează majoritatea proprietăților naturale, fiind utilizat în stare aproape intactă.

Se spune că împiedică apariția diabetului, iar la cei deja bolnavi oferă o stare mult mai bună deoarece diluează zaharurile, deci scade concentrația glucozei din sânge.

Îmbunătățește circulația prin creșterea elasticității vaselor de sânge, deci scade presiunea exercitată de coloana sangvină asupra peretului arterial și venos, motiv pentru care devine un element mai mult decât necesar persoanelor hipertensive.

Te ajută să fii calm și relaxat datorită conținutului în minerale și lipsei cofeinei, fiind mai mult decât potrivit înainte de culcare.

Mineralele menționate anterior sunt reprezentate de magneziu (esențial sistemului nervos), calciu și mangan (necesare integrității oaselor și dinților), fier (cel mai important rol constă în distribuirea echilibrată a oxigenului la mușchi și țesuturi, intrând în alcătuirea hemoglobinei, responsabilă pentru transportul gazelor în organismul uman).

Flavonoizii sunt antioxidanți. Un medic vestit a realizat o comparație, datorită căreia am ținut minte rolul acestei substanțe. A comparat organismul uman cu o bucată de fier, lăsată pe seama vremii, fiind predispusă a ruginii. Aceste efecte au fost comparate cu acțiunea radicalilor liberi în organismul uman, ducând la deteriorarea țesuturilor și favorizând dezvoltarea unor boli cronice. Aici intervin super-eroii noștrii, antioxidanții, care neutralizează radicalii liberi și ne protejează organismul, chiar și împotriva stresului oxidativ.

Conținutul în flavonoizi (o substanță minune pentru cei ce petrec foarte mult timp la toaletă) ameliorează tulburările digestive, precum diareea, constipația, crampele abdominale. Astfel, este recomandat, cu acordul medicilor, și bebelușilor, pentru a reduce colicile, atât de supărătoare pentru micuți. Tot acești flavonoizi sunt utili în reducerea inflamației și în combaterea alergiilor. Se spune că atașarea unui pliculeț de ceai roșu folosit pe o zonă inflamată sau iritată, va duce la calmarea senzației deranjante și la revenirea aspectului sănătos al pielii.

Ceaiul alb este celebru pentru capacitatea sa de detoxifiere, mult superioară celui verde. Este cel mai căutat și puternic antioxidant natural, fiind de patru ori mai puternic decât ceaiul verde. Conținutul bogat în vitaminele C, K, E oferă vitalitate organismului, fiind, totodată, un bun stimulent natural pentru păr, care devine mult mai puternic sub acțiunea acestuia. Este o substanță cu capacitate crescută de a combate radicalii liberi. Prin urmare, încetinește îmbătrânirea, scade nivelul glucidelor din sânge și se recomandă utilizarea lui cât mai simplă, evitând adăugarea zahărului, laptelui sau a mierii.

Ceaiul negru

Am auzit despre el acum mult timp, dar a trecut și mai mult până să îl degust. Auzisem că este un energizant mult mai bun decât cel verde, lucru pe care l-am aprobat atunci când l-am încercat. Acest lucru se datorează faptului că activează metabolismul, ceea ce duce, printre altele, la degradarea alimentelor ingerate cu producere de energie. De aceea, poate fi servit, cu succes, alături de un mic dejun copios, pregătindu-vă pentru o zi istovitoare.

A mai existat un motiv pentru care am fost plăcut impresionată la prima degustare a acestui mic deliciu. Este vorba despre aroma sa, pe care nu o pot asemui cu nimic altceva, dar vă invit, cu drag, s-o încercați, pentru că sunt convinsă de faptul că nu veți regreta. Gustul și mirosul pătrunzător ale acestui ceai se datorează conținutului bogat în teină.

Ceaiul albastru 

Nu am auzit, nu am văzut, nu am băut. Rog să îmi fie scuzată lipsa de cunoaștere.

Aflu și eu abia acum, ca proaspăt ieșită de sub piatră, că ceaiul albastru ar rezulta în urma unui amestec între ceaiul verde și cel negru, îmbinând, totodată, și efectele benefice ale acestora, precum proprietățile de detoxifiere, digestive etc…Pe paleta mea de culori, din combinația verde și negru, nu se formează, niciodată, albastru…dar…Cine știe? Doar nu mai trăim în epoca de piatră. Trebuie să renunțăm la ideile preconcepute (așa spun mințile luminate ale zilelor noastre), precum acelea ale cromaticii…Nu? Sigur există o explicație savantă și pentru această dilemă, explicație ce, nu mă îndoiesc, va apărea neîntârziat din partea cercetătorilor internauți. Până atunci, însă, trebuie să spun faptul că nutriționiștii recomandă ceaiul de iasomie. El ne îmbie cu aroma sa covârșitoare și aparține categoriei în discuție.

Dragilor, lăsând ironia deoparte, sper, din suflet, să găsiți util acest articol, iar după lectura lui, să introduceți pe lista lichidelor preferate și unul dintre tipurile de ceai descrise, în vederea multiplelor avantaje avute în organismul nostru.

Toate ca toate, dar, acum că am stabilit cu ce ne ajută fiecare tip de ceai, să abordăm și probleme cu adevărat vitale:

” Ceva pentru hemoroizi, nu aveți??? ”

Mulțumesc pentru timpul acordat !

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici