Lucruri interesante despre cofeină

0
131

Multe persoane consumă zilnic cafea. Orice dimineaţă bună începe cu această băutură aromată care pe cei mai mulţi dintre noi ne trezesc şi ne dau energia necesară pe întreaga zi.

Cofeina, cea care se găseşte în cafea, este responsabilă pentru starea de energie pe care o avem după ce bem cafea. Aceasta are capacitatea de a stimula sistemul nervos central prin creşterea pulsului şi a tensiunii arteriale, astfel în doze moderate poate aduce beneficii pentru organismul nostru cum ar fi: stimularea memoriei, a concentrării sau chiar ajută la păstrarea sănătăţii mintale.

Cofeina acţionează rapid, chiar în câteva minute, aşa că nu trebuie să te miri dacă imediat după ce bei o cafea eşti gata de treabă sau simţi că te-ai trezit de tot. Cât despre durata efectului acestea ţine de la o persoană la alta, în funcţie de organismul, vârstă, greutate corporală sau cât de sensibilă este la cofeină.

În general şi după 5 ore se păstrează în corp efectul acesteia însă efectele maxime se ating între 15-45 minute de la consumul de cofeină. Metabolizarea are loc în ficat. Simptomele date de cofeină dispar treptat pe măsură ce aceasta se descompune în organism.

Unde putem întâlni cofeina? În afară de cafea şi de preparate ce conţin cafea precum capuccino sau latte, cofeina se mai găseşte şi în ceai verde, ceai negru, băuturi energizate sau băuturi carbogazoase.

Cofeina se mai găseşte şi în unele alimente cum ar fi: ciocolata, îngheţata cu aromă de cafea, unele batoane energizante sau cu proteine, băuturi ce se consumă înainte antrenamentelor la sală. Se poate întâlni şi în pastile cum ar fi cele pentru slăbit sau cele pentru durere de cap.

Este foarte important a se avea în vedere câtă cofeină se consumă şi mai ales în ce parte a zilei. Cofeina poate afecta calitatea şi durata somnului. Pe lângă asta mai este importantă şi sensibilitatea persoanei la cofeină deoarece nu toate persoanele care o consumă nu pot dormi.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici