Obezitatea

0
31

În zilele noastre, oamenii se confruntă cu diverse tulburări de alimentație, însă cea mai frecventă dintre ele este și va fi pentru mult timp, obezitatea. Aceasta este întâlnită la toate grupele de vârstă, indiferent de rasă sau sex. Faptul că atinge toate vârstele devine un lucru mai mult decât îngrijorător, iar prin această afirmație vizez, în special, copiii. Sunt adorabili. Îi vedem, fiind micuți, cu mânuțele și piciorușele lor drăgălașe, ce ne determină să îi smotocim, fugind cu drag prin parc, având la purtător chipul lor drăguț și senin. Este normal ca în primele luni de viață și undeva până pe la 2-3 ani copiii să fie mai grăsuți, dar după această vârstă situația ar trebui să se redreseze. Nu spun că trebuie să fie slab. Copilul trebuie să aibă o greutate adecvată vârstei lui și un regim alimentar sănătos. Nu trebuie să îl privați de la mâncarea sănătoasă gătită acasă, de fructe și nici de dulciuri, într-o anumită măsură. Trebuie să evitați să îl obișnuiți cu mâncarea de la fast-food sau cu produsele de patiserie și să nu permiteți, în niciun caz, tranSformarea „ocaziei”, într-un stil de viață.

E alarmantă ideea faptului că azi, copiii sunt catalogați a avea diverse grade de obezitate, încă de la o vârstă fragedă. Imaginați-vă cum va fi întreaga lor viață, dacă problemele de sănătate cauzate de obezitate, nu ar fi rezolvate și ar porni de la o asemenea vârstă. Automat, speranța de viață în astfel de situații scade dramatic.

Trebuie menționat faptul că o persoană cu obezitate încă din copilărie va avea o viață dificilă și va fi expusă mai multor riscuri, ce îi pot pune viața în pericol, comparativ cu altcineva a cărui greutate a depășit valoarea normală la vârstă adultă, deoarece acest ultim organism nu este atât de mult afectat.

Cum se clasifică obezitatea?

Există o unitate aleasă pentru a cataloga greutatea unei persoane, în raport cu înălțimea acesteia. Se numește INDICE DE MASĂ CORPORALĂ (IMC)=GREUTATE(KG)/ÎNĂLȚIME^2, adică raportul dintre greutatea voastră exprimată în kilograme și pătratul înălțimii, în metrii.

Pentru a putea stabili singuri în ce interval vă încadrați, voi reda limitele normale:

IMC Clasificare
< 20 subponderal
20 – 25 greutate normală
25 – 30 supraponderal
30 – 35 obezitate clasa I
35 – 40 obezitate clasa II
> 40.0 obezitate clasa III

 

Ce înseamnă a fi obez?

Obezitatea presupune acumularea de țesut adipos (grăsime), în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor. Ea poate fi endogenă sau exogenă. Când vorbim despre varianta exogenă a acestei tulburări de alimentație, ne referim la obezitatea dobândită printr-o alimentație nesănătoasă, ce vizează mâncăruri bogate în glucide și în grăsimi. Obezitatea endogenă apare în tulburări ale glandelor endocrine sau în cazul afectării unor centrii nervoși din hipotalamus.

Ce urmări poate avea obezitatea?

Din punctul meu de vedere, persoanele aflate în această situație, care continuă să trăiască ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, fără să ia măsuri spre a își îmbunătății starea de sănătate, nu sunt conștienți de riscurile la care se expun.

Obezitatea poate determina afectarea în timp a organelor, care la un moment dat se vor confrunta cu o insuficiență funcțională, fapt ce poate conduce la deces.

Primele afecțiuni la  care conduce obezitatea sunt diabetul zaharat, diverse patologii cardiovasculare, dintre care cea mai frecventă este hipertensiunea arterială, ateroscleroză.

Suntem ceea ce mâncăm. Să vă explic: după un prânz copios, dar bogat în grăsimi, după digestie, când nutrienții vor fi absorbiți la nivel intestinal și vor ajunge în circulație, întreaga cantitate de grăsime nesănătoasă ajunge și ea în sângele nostru. Dacă, în această situație, ni s-ar recolta o mostră de sânge, iar eprubeta ar fi pusă la decantat, pentru sedimentare, elementele figurate ar ajunge la fundul eprubetei, iar plasma, fracțiunea apoasă a sângelui, care, în mod normal, după digestie trebuie să fie lactescentă, ar fi în acest caz, complet galbenă, plină de grăsimi, iar ea nu ar putea fi folosită nici măcar în structura preparatelor din plasmă, trecute prin criogenare. Nici nu s-ar putea pune problema transfuziei unui astfel de sânge. Acum îmi veți spune că înainte de a dona sânge nu se mănâncă, deci ceea ce spun eu aici nu este valabil. Ei bine, țin să vă aduc la cunoștiință faptul că, având un regim bazat doar pe astfel de alimente, indiferent de momentul zilei, indiferent dacă am mâncat sau nu, el mereu va conține acele grăsimi.

Circulând prin sânge, aceste grăsimi aderă, de-a lungul timpului, pe pereții vaselor de sânge, formând plăci de aterom, care îngreunează circulația prin îngustarea lumenului vasului. În timp, se poate ajunge la obstrucția completă a acestui vas, care nu va mai iriga țesutul corespunzător, producându-se necroza lui. Astfel se produce infarctul miocardic, când pe arterele coronare, responsabile pentru irigarea inimii, depunerea excesivă a grăsimilor, blochează artera, iar zona respectivă din cord nu va mai fi hrănită cu sânge. La fel se întâmplă și în cazul accidentului vascular cerebral, implicate fiind arterele cerebrale.

Acestea sunt cele mai frecvente afecțiuni, la care poate conduce în timp obezitatea, însă spectrul de posibilități este mult mai larg și mai grav în funcție de gradul obezității și de vârsta pacientului. Astfel, se mai întâlnesc diverse tipuri de cancer, astm, sindromul de hipoventilație, osteoartrită.

Ce determină obezitatea?

Există numeroase cauze ce duc la apariția obezității:

alimentația-este un factor extrem de important, după cum am explicat în introducerea articolului. Oamenii se bazează din ce în ce mai mult pe porții de mâncare mari, cât mai energizante (cred ei), care, întâmplător, sunt reprezentate de mâncare fast-food. În SUA, consumul unor astfel de alimente s-a triplat, fapt ce explică de ce procentul de obezitate a crescut de la 15.4% la 30%.

Creșterea în greutate a multor persoane este asociată în ultima perioadă cu consumul de carbohidrați, proveniți din sucurile îndulcite, consumate în cantități industriale.

Așadar, alimentația e, totuși, un factor important în apariția obezității, explicația bazându-se pe exces.

stil de viață sedentar-vorbim despre un aspect implicat în majoritatea cazurilor de obezitate.. Stilul de viață sedentar împiedică arderea grăsimilor, ceea ce favorizează acumularea lor.

Aproximativ, 60% dintre noi nu desfășoară suficient efort fizic, îndreptându-ne spre activități fizice cât mai puțin solicitante. S-a ajuns la acest stadiu din cauza utilizării crescânde a transportului mecanizat și a dezvoltării tehnologiei în gospodărie, ceea ce compensează în mare măsură munca de altădată.

ereditatea-sunt multe situații în care obezitatea se transmite de la părinți la copii, fapt ce stă la baza apariției unei multitudini de sindroame. Și în aceste cazuri, totuși, există mijloace de remediere. Nu trebuie să te resemnezi și să mănânci necontrolat, pentru că, oricum, ai o problemă în sensul ăsta.

renunțarea la tutun– țigările suprimă apetitul, deci abandonul lor crește pofta de mâncare, pe care unii dintre noi o vor satisface în mod necontrolat.

Tratament

Primul pas ar fi să apelați la un medic nutriționist, cu ajutorul căruia să stabiliți un regim adecvat pentru pierderea în greutate. În paralel cu acesta, e recomandat să practicați și un anumit tip de sport, să faceți exerciții, să mergeți la sală, orice tip de activitate care v-ar putea fi utilă pentru a slăbi.

În unele situații, se apelează la intervenții chirurgicale, prin intermediul cărora, predominant, se extirpă o parte din stomac. În acest mod, cantitatea de mâncare acceptată va fi mai mică, iar senzația de sațietate apare mult mai devreme.

 

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici