Prețul frumuseții

0
156

 

Cartea de vizită a fiecărei fete este, după umila mea părere, tenul acesteia. Fața este prima care apare în mintea unei persoane atunci când numele nostru este pronunțat.

Sănătatea și frumusețea tenului spun multe despre eforturile depuse pentru a ne îngriji, motiv pentru care majoritatea dintre noi tratăm cu multă seriozitate acest aspect.

Nu puține sunt domnișoarele ce dețin pe măsuța de machiaj o întreagă colecție de produse pentru îngrijirea tenului, ce s-au dovedit a fi, în cele din urmă, inutile.

Adevărata problemă constă în faptul că aceste produse, pe lângă faptul că nu ne ajută să ajungem la rezultatul scontat, dăunează tenului, iar consecințele utilizării lor se vor observa imediat sau de-a lungul timpului.

Aceasta se întâmplă deoarece ne aplicăm, în mod incoștient, diverse substanțe ce se dovedesc a fi toxice, irită, determină pruritul sau inflamația unor zone ale feței. Acestea sunt, însă, cele mai inofensive, deoarece, apărând reacții adverse, renunțăm definitiv la produsul respectiv. Problema intervine atunci când folosim pentru mult timp unul aparent corespunzător, care nu face altceva decât să ne catifeleze tenul și să îi ofere luminozitate, modificându-i anumite proprietăți, iar în schimbul acestora, pielea noastră va absorbi timp îndelungat toxicele existente. Ele vor determina pierderea elasticității tenului, apariția precoce a ridurilor etc. Adevărata problemă apare atunci când se produce proliferarea necontrolată a celulelor sau pigmentarea epidermei, lucru ce indică suferința tegumentului. Acesta reprezintă principalul motiv pentru care ar trebui să tragem un mare semnal de alarmă asupra produselor de îngrijire personală.

Tenul trebuie hidratat, hrănit, răsfățat. Prin  intermediul produselor aplicate, trebuie să îi oferim acestuia substanțe naturale, care, odată pătrunse în celulă, să îi stimuleze dezvoltarea proceselor fiziologice, să le faciliteze și să îi pună la dispoziție rezervele necesare. După ce pielea va beneficia de acest ajutor, ea ulterior ne va furniza rezultatele după care tânjim neîncetat ( luminozitate, catifelare, lipsa imperfecțiunilor).

Prin urmare, nu puțini sunt specialiștii în domeniu care recomandă utilizarea directă a substanțelor naturale, renunțând la produsele cosmetizate din farmacii sau magazine.

1) Nuca de cocos

Reprezintă una dintre fructele minune, căci uleiul extras din ea poate aduce numeroase beneficii tenului nostru.

După cum știm, epidermul este alcătuit din 6 straturi, aflate în continuă regenerare. Uleiul de nucă de cocos întărește, stabilizează aceste straturi celulare și participă la eliminarea celulelor moarte, deci la exfolierea tenului.

De asemenea, analizând unitățile componente, cercetătorii au ajuns la concluzia că uleiul de nucă de cocos formează la suprafața pielii o barieră antibacteriană, antifungică, antioxidantă, ferindu-ne și de arsurile solare.

Totodată, s-a demonstrat că ar combate bolile cronice ale pielii ce slăbesc bariera epidermică și determină inflamația,  precum dermatita atopică.

2) Sarea de mare

Sarea de mare deține în componența ei o serie considerabilă de minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu. Nu întâmplător, aceste săruri se regăsesc în interiorul celulelor din întregul nostru organism, fiind esențiale pentru metabolismul acestora. Prin urmare, un astfel de tratament ar fi nimic altceva decât suplimentul alimentar de care epiderma ar avea nevoie pentru a se echilibra, a se reface și a fi protejată, deoarece un deficit de această natură, poate determina pe termen lung modificări ireversibile.

 

3) Avocado

Vorbim despre un fruct gras și ultra-hidratant. Adevăratul avantaj constă în vitaminele conținute ( A, D, E), ce penetrează cu ușurință pielea, revitalizând-o.

Cu ce te ajută? Nu ai idee…Fie că îl mănânci, fie că îl transformi într-o mască, își păstrează proprietățile remarcabile, pe care le va exercita asupra întregului tău organism.

În principal, calmează arsurile solare, stimulează producția de colagen, oferind fermitate plus elasticitate și contribuie la reducerea petelor apărute din cauza vârstei. Avocado îți poate hidrata cu succes tenul și va reduce inflamația tegumentului, excluzând posibilitatea apariției unor efecte adverse.

4)Mierea brută

Mierea brută este neîncălzită, neprelucrată și nepasteurizată, spre deosebire de cele mai multe tipuri de miere disponibile în magazinele de băcănie. Prin urmare, este capabilă să păstreze toate substanțele nutritive intacte, deoarece acestea nu sunt distruse prin prelucrare.

E considerată un adevărat tezaur de nutrienți, vitamine, enzime și acizi stimulatori ai activității celulelor epiteliale, fiind o sursă naturală.

Mierea are proprietăți hidratante, antiseptice, stimulează vindecarea rănilor, are efect cicatrizant, fiind mai mult decât utilă în cazul arsurilor și al acneei.

Foarte important este faptul că are proprietatea de a combate alergiile și erupțiile cutanate, fiind un factor esențial în tratamentele utilizate pentru a vindeca infecțiile bacteriene, mătreața, dermatita, psoriazisul și multe altele.

5)Aloe vera

Aloe Vera reprezintă cea mai activă formă, din punct de vedere biologic, a speciei  de Aloe Barbadensis.

Ea conține zeci de ingrediente potențial active, inclusiv antiinflamatoare, vitamine, minerale, zaharide, aminoacizi, enzime, acizi salicilici etc. Acestea îi conferă proprietățile antimicrobiene și antifungice, care o transformă într-o terapie fotodinamică pentru vindecarea pielii.

Timp de sute de ani a fost utilizată pentru tratarea bolilor de piele, a infecțiilor și ca tratament natural pentru bolile fungice din medicina tradițională chineză. Aloe vera combate roșeața, inflamația, mâncărimea și atenuează arsurile solare.

Remarcabil față de această plantă este faptul că substanțele existente în frunzele ei sunt capabile de o asemenea detoxifiere, încât administrată pe cale orală poate chiar să scadă numărul și dimensiunea tumorilor și a paraziților din ficat, splină și măduvă osoasă.

6) Uleiul esențial de lămâie

Constituienții lui puternici au rolul de a combate tulpinile periculoase ale unor virusuri și bacterii, astfel încât este folosit cu succes în tratarea erupțiilor determinate de nivelul ridicat al bacteriilor blocate în porii tegumentului nostru.

Bine cunoscut este efectul cicatrizant al  sucului acestui fruct. El vindecă cicatrici, exfoliază pielea, o luminează, o tonifică și împiedică apariția ridurilor.

7) Uleiul de bergamotă

Bergamota este un fel de mutație a lămâiei, un amestec între ea și portocalele roșii.

În urma prelucrării fructului și obținerii uleiului, s-a ajuns la concluzia că este un element minune, având efect benefic asupra sistemului nervos, infecțiilor tractului digestiv, urinar, intervenind chiar și în reglarea hormonală.

Având în vedere clima țării noastre, aici nu se poate cultiva bergamota, dar putem găsi uleiul în farmacii sau săpunuri cât mai naturale, deși sunt costisitoare. Săpunurile cu ulei de bergamotă împiedică dezvoltarea și diseminarea cutanată a germenilor, fungilor sau bacteriilor de-a lungul pielii, reducând astfel riscul de infectare.

 

8) Lavanda

Vorbim acum despre o plantă cu proprietăți multifuncționale.

Este celebră pentru parfumul ei, astfel că în Egiptul Antic era folosită în aromaterapie și îmbălsămare, având și proprietăți de conservare. Pe lângă acestea, îmbunătățește calitatea somnului, reducând anxietatea și stresul emoțional. Extractul de lavandă este utilizat în medicamentele pe bază de plante destinate cefaleei.

Cât despre piele, vindecă arsuri și răni, reduce acneea, încetinește îmbătrânirea cu antioxidanți puternici, tratând eczemele și psoriazisul.

 

9) Trandafirul

Ori-de-câte-ori mergem într-o florărie, primele flori care ne atrag atenția sunt trandafirii, deși, poate, nu sunt preferații noștrii. Ei eclipsează printr-o culoare intensă, mireasmă, candoare, fiind,  neîndoielnic, una dintre reginele florilor. Deși suntem înnebunite după trandafiri, puține sunt fetele cărora le-a trecut prin minte ideea că această frumusețe ar putea exercita proprietăți miraculoase și asupra organismului nostru.

În anul 2010 cercetătorii chinezi au efectuat un studiu al cărui rezultat a revoluționat întreaga dermatologie. Aceștia au descoperit că uleiul extras din frunzele trandafirului este cel mai puternic bactericid, raportat la alte uleiuri.  Bacteria ce determină acneea,  Propionibacterium acnes, este complet distrusă de uleiul de trandafir aflat într-o diluție de 25 % și după  o acțiune de 5 minute.

 

Știu, dragelor, că majoritatea dintre voi nu vor aprecia articolul din cauza logoreei scriitoarei, dar sper, din suflet, ca documentarea mea să folosească celor ce vor avea suficientă răbdare pentru a o citi.

Aveți grijă de sănătatea voastră!

Mulțumesc!

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici