Sănătatea ta și… platformele de socializare

0
148

Te-ai gândit vreodată că platformele de socializare sunt cele care iau decizii în viața ta? Ele îți spun când dormi, când mănânci și ce mănânci, cum te îmbraci, unde și cu cine te distrezi, ce-ți cumperi, unde pleci în vacanță, etc. E mai rău decât în vremea părinților tăi când existau tot felul de limitări. Dacă toți prietenii tăi sunt mereu online și fac numai ce e trendy, nu înseamnă că e bine. Hai să vezi de ce.

… și s-a făcut dimineață!

Ziua tocmai a început și în loc să mergi să-ți faci toaleta și să mănânci ceva, dai fuga la telefon, tabletă, laptop ca să vezi ce mai e nou. Pe platforme, bineînțeles. Că doar nu cauți buletinele cu știri sociale sau cel meteo. Lucrurile astea nu te prea interesează. Clic, clic, clic pe Facebook să vezi ce-ți fac prietenii, unde au fost aseară, cum s-au îmbrăcat fetele, ce și-au luat din cine știe ce magazin sau ce daruri au primit de la părinți sau prieteni în caz că a fost vreo aniversare. Și… brusc îți dai seama că tu n-ai nimic din toate astea. N-ai fost nici în club, nici haine noi n-ai și nici bani de vreo vacanță la Dubai n-ai în cont. Ți-a pierit cheful de mâncare, lasă că-ți iei ceva pe drum.

La școală sau serviciu

Iei metroul sau autobuzul, pentru că n-ai nicio mașină de clasă C precum au alții (sau cel puțin spun că au. Apropo, de photoshopizare ai auzit?). Și iarăși răsare în sufletul tău amărăciunea și invidia. Că n-ai și tu… deși îți dorești așa de mult. Te uiți la tine și hainele de pe tine nu ți se mai par așa la modă. Deși ai dat toată bursa și avansul mamei. Sau tot salariul, dacă îl ai. Vrei mai mult, mai nou, mai ca ce vezi pe platforme și în reclame. Că doar înainte de platforme, reclamele făceau modelele de viață!

Ajungi la școală sau la muncă și n-ai niciun chef de treabă. Efortul nu e pentru ține când vezi că alții au totul așa ușor. De ce să mai depui efort? Vrei să faci și tu ce fac alții, chiar dacă nu e tocmai corect sau legal. Dacă lor le merge, o să-ți meargă și ție. S-ar putea să ai surpriza să… NU! Pentru că e un proverb foarte înțelept care spune că “ulciorul nu merge de multe ori la apă!”. Și trece ziua în timp ce tu ești plină de frustrări. Ce-ai mâncat la prânz? Păi, fast food și sucuri cu acid, of course! Ca toți ceilalți, că așa se face. Doar n-o să faci chiar tu notă discordantă!

Gata ziua… sau aproape!

Revii acasă, arunci o privire acră părinților și fraților mai mici care nu înțeleg nimic din ce vrei tu. Mâncarea gătită de mama nu-i bună. Nu pentru că nu-i bună ci că tu ești prea amară ca să te așezi cu familia și să aveți un moment împreună. Așa cum ar trebui. Iar dai fuga la gadget-uri și la platforme ca să pui de o bârfă mică. Cu cea mai bună prietenă. Eh, așa se zice. Dacă ai ocazia, o bârfești și pe ea. E trecut de miezul nopții și te uiți la tv (la ce se dă!) și dai mesaje în paralel.

Te ia somnul dar lași totul pornit, ce să te mai ostenești să le oprești? Că doar nu plătești tu factura de electricitate. Și nici pe altele. Adormi… dar dormi prost. Pentru că lumina albastră a gadget-urilor împiedică formarea melatoninei, care te-ar ajuta să dormi ca un prunc. Visezi, la vacanțe la Dubai, la cea mai nouă colecție de haine a cine știe cărui designer, la o mașină de clasa C, la băiatul ăla frumos și cu bani pe care îl aștepți să te salveze din propria amărăciune.

Și mai vrei să fii sănătoasă, că doar ești tânără…

Păi da, ești tânără. Dar ai adunat în tine atâta invidie, bârfă, neputință, amărăciune, etc. încât e mare minune că n-ai sucombat până acum.

Așa e, am intrat cam tare în tine și în apucăturile tale cotidiene. Dar numai ca să vezi cât de mult greșești când îți raportezi viața la ce vezi pe platforme. Ca să vezi cu ce te alegi de fapt. Ești tânăra și ar trebui să te bucuri de tinerețea ta. Ar trebui să vrei să fii originală. Nu să dai o grămadă de bani pe haine ci să ți le faci chiar tu. Să fii inventivă! Să-ți alegi cu grijă prietenii, să aveți principii, să aveți planuri bune pentru viața voastră.

Să fiți dispuși să faceți un efort pentru viitorul vostru. Să credeți în calitățile și înzestrările pe care le aveți. Destul au trecut pe lângă voi atât de multe lucruri bune. Destul cu invidia, bârfă, amărăciunea, etc. Lucrurile astea va otrăvesc viețile. Efectiv vă îmbolnăvesc pe dinautru și va urâțesc pe dinafară. Puneți punct adicției de platforme și relațiilor toxice. Folosiți tehnologia ca să va găsiți de muncă, să alegeți școli bune, să accesați resurse educaționale, etc.

Nu lăsați viața reală să treacă pe lângă voi!

 People image created by Sergeycauselove – Freepik.com

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici