Somnul. Mai important decât crezi

0
387

Oare ce e nevoie să știi despre somn? Dacă și tu ți-ai pus această întrebare, înseamnă că vei găsi folositoare rândurile următoare. Fiecare adult ar trebui să doarmă 7-8 ore pe noapte. Dacă poate să aibă și un pui de somn peste zi, ar fi minunat. Dar unii spun că asta fac numai copiii și se privează de un beneficiu pentru organismul lor.

Dezechilibre fizice și emotionale

Orice dezechilibru în privința somnului are efecte importante asupra organismului și asupra stării emoționale. Ca să nu mai vorbim de privarea de somn care înseamnă că ești mult pe minus la capitolul odihnă și te resimți la modul serios. Acestea se numără printre cele mai răspândite probleme de sănătate la nivel global. Oamenii parcă nu mai înțeleg importanța unei odihne adecvate. Iar dacă o înțeleg, în mod cert nu iau măsurile necesare.

Un pui de somn peste zi? Daaaa…

Cei mai mulți cred că dacă dorm puțin în timpul zilei sigur nu mai dorm noaptea. Dar să faci o probă. Vei putea dormi și noaptea fără probleme. Cu o condiție: somnul de peste zi să nu depășească 30 min. Intervalul ideal pentru această odihnă rapidă este 13-16. Vei putea adormi chiar și dacă ați băut cafea. Dimpotrivă, vei dormi foarte bine și va te vei trezi odihnit. Ciudat, nu-i așa? Dacă vei dormi mai mult de atât, starea la trezire nu va fi una bună. Vei fi amețit și iritat.

Nu face asta dacă vrei să dormi bine

Dacă vrei să ai un somn de noapte foarte bun, nu te uita la televizor înainte să adormi. Și nici nu butona telefonul sau tableta. În schimb, poți citi câteva pagini dintr-o carte. Lumina gadget-urilor de tot felul împiedică formarea melatoninei care este hormonul somnului, în lipsa căruia nu te poți odihni așa cum îți dorești. Chiar dacă unii cred că alcoolul ajută la adormit, se înșeală. Adormi repede, dar somnul nu va fi decât unul agitat. Nu vei avea deloc senzația de odihnă de care ai atâta nevoie pentru a funcționa normal în ziua următoare. Evită nopțile albe pe cât posibil, pentru că durează mult până îți vei reveni. Te vei resimți serios 2-3 zile după aceea.

 People image created by Nensuria – Freepik.com

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici